Enon Koukkujoen torni – esittely

Tänäkin vuonna alueen vesistöissä on nähty mm. tavallisesti vesilinnuista ja sorsalinnuista lähtien muutakin vähän harvinaisempaakin lajistoa kuten merimetsoja, harmaahaikaroita, petolinnuista merikotkia haarahaukkakin,suohaukkoja,sääksiä, pikkuhaukkoja, sirrejä suokukkojavikloja, tiiroissakin harvinainen mustatiira, lisäksi lukuisa määrä varpuslintuja jne.

Koukkujoen_lintutorni-3

Enon Luonnonystävien aloitteesta Joensuun kaupunki on kunnostellut jonkin verran Uimaharjun tuntumassa olevan Koukkujoen lintutornille vievää polkua. Polku on nyt merkitty hyvin ja sitä on jonkun verran aukaistu ja paikoin linjailtukin uudestaan. Muutaman kohtaan on laitettu jokunen pitkospuu pahimmille puronylityspaikoille. Reitti ei vieläkään ole kovin helppokulkuinen, lähinnä se nyt on varsin kostea, joten vedenpitävät jalkineet ovat välttämättömät. Autojen ”parkkipaikalta” on matkaa reilu kilometri (n. 20-25min kävely).

Koukkujoen_lintutorni-1  Koukkujoen_lintutorni-2

Torni ei ole kovin suuri n. 4m korkea ja kolmisen henkeä voi kaukoputkineen vielä kohtuullisesti ympäristöä tarkkailla, ilman putkia 4-5 henkeä. Näkymät ovat hyvät niin Koidanlammen kuin Rahkeenveden suunnalla kuin ympäröiville kosteikkoalueille.

Tornille pääsee Uimaharjun kautta ajamalla Uimaharjusta n.2,5km Pamilontietä ja sen jälkeen oikealle Koukkujoentielle (tiehaarassa on kyltti ”Lintutorni”. Koukkujoen tietä n.1,2 km aivan Koukkujoen rantaan josta löytyy muutamille autoille tien sivusta pysäköintitilaa. Tornille vievä polku alkaa aivan venevalkaman vieresä ja on merkitty puunrunkoihin punaisin maalimerkein aivan perille saakka.

HUOM! Tulva-aikoina tornille pääsy vaatii kahluuhousut, jopa veneen!!

Karttalinkki tornille

Karttalinkki parkkipaikalle