Jäsentiedote kevät 2015

Ne, joiden sähköpostiosoitteet ovat tiedossamme, saavat tiedotteen sähköpostina. Muille tulee perinteinen posti (mikäli kuitenkin käytät sähköpostia, pyydämme sähköpostiosoitettasi, jotta voimme tehostaa tiedottamistamme kohtuullisin kustannuksin). Ilmoita osoite pk.lintutieteellinen@gmail.com

Kevään toimintaa:
to 26.3. Kevätvuosikokous klo 18.00, Yliopisto Biologian laitos (Natura-talo),(uudet säännöt ovat astuneet voimaan), ohjelmassa ”Tappolupien Villi Suomi”. Risto Juvasteen ja Hannu Lehtorannan alustus lintujen pesimäaikaisista tappoluvista ja tietenkin keskustelua aiheesta.
ti 3.3. Pönttötalkoot Noljakan koululla klo 16.00, (oma vasara mukaan)
la 7.3. Petolintuharrastajien kokoontuminen klo 14.00, Kaatamon Erän maja, ilmoittautuminen 0500-186607 hannu.lehtoranta@oyk.fi 5.3. mennessä. Osoite Koprasärkäntie 38 Liperi. Tervetuloa kaikki uudetkin aiheesta kiinnostuneet.
la 9.5. Tornien Taisto

Olethan muistanut maksaa jäsenmaksusi! Maksu tilille FI60 5770 0520 1040 32. Maksua maksaessasi käytä henk.koht. viitenumeroasi, joka löytyy Siipirikon osoitetarrasta. Toivottavaa on, että markkinoit jäsenyyttä myös linnuista kiinnostuneille tutuille. Uudet jäsenet ilmoittavat maksun viestissä nimensä ja osoitteensa. Sähköpostiosoite kannattaa ilmoittaa jäsensihteerille (ks. yllä). Tiedustele, jos et ole varma oletko maksanut! (jäsenmaksu edelleen 25 €, opiskelijat 20 € ,perhejäsenet 5 €)

Lintuhavainnot ilmoitetaan Tiiraan ( www.tiira.fi ). Kirjaudu sinne jäsenenä, koska silloin käytössäsi on enemmän ominaisuuksia (jäsennumero Siipirikon osoitetarrassa). Tiira on oma havaintokirjasi, missä havainnot säilyvät helposti käsiteltävässä muodossa (helppo etsiä vanhojakin asioita). Samalla tuotat arvokasta lintudataa linnustonseurannan käyttöön. Älä aseta kirjaamisen arvoisen havainnon rimaa liian korkealle. Muista lisäksi, että halutessasi voit salata havainnon näkymästä peruskäyttäjille. Tiira uudistuu tulevaisuudessa entistäkin paremmaksi.

Viime vuotiseen tapaan haluamme aktivoida harrastajia linnuston seurantatutkimuksiin. Lintulaskentoihin osallistuminen sopii jokaiselle. Harrastuksen alkutaipaleen seurantamenetelmäksi sopii pesäkortit, joita voi täyttää löytämistään pesistä. Kun tunnet talvilinnut, voit aloittaa 5-10 km talvilintulaskennan tai osallistua ruokintapaikkaseurantaan. Helppoja seurantamenetelmiä ovat myös pönttöseuranta ja keväinen vesilintulaskenta.

Vesilintulaskennan voi tehdä tietystä pisteestä, esim. lintutornista. Kaksi laskentakertaa riittää eli laskennan saa hyvin tehtyä normaaleilla kevään ja alkukesän käynneillä. tarvitsee vain vaivautua ilmoittamaan laskennan tulokset Luomukseen. Hyvää lintujen ja niiden äänien tuntemusta vaatii linja- ja pistelaskennat eli ne ovat kokeneiden harrastajien laskentoja. Ohjeet löytyvät http://www.luomus.fi/fi/linnustonseuranta . Toivon jäseniltä lisääntyvää aktiivisuutta em. laskentoihin. Niistä saa hyvän lisän linturetkeilyyn. Jos tarvitset lisäneuvoja, ota rohkeasti yhteyttä.

Siipirikko
Jäsenlehtemme julkaisun ongelmat ovat pysyneet ennallaan. Tarvitaan kipeästi aineiston koostajia. Ota yhteyttä, jos voit jollakin tapaa auttaa. Kenellä olisi aikaa ??

Sähköpostilista ja kotisivut
Yhdistyksellä on käytössä sähköpostilista pk_lintulista@lists.uef.fi , johon voit halutessasi erikseen liittyä (ottamalla yhteyttä hannu.huuskonen@uef.fi ). Listalla käydään keskusteluja ja siellä tapahtuu myös jonkin verran tiedottamista. Varsinainen yhdistystiedottaminen hoidetaan kotisivujen ( www.pklty.fi ) , Siipirikon ja jäsentiedotteiden kautta. Jäsentiedotteita emme lähetä paria kolmea enempää/ vuosi, ettei se rasita niitä, jotka eivät halua runsasta sähköpostiliikennettä (ilmoita siis sähköpostiosoitteesi pk-lintutieteellinen@gmail.com ).
Ole aktiivinen

Retkeilyn, havaintojen kirjaamisen ja laskentoihin osallistumisen lisäksi toivomme jäseniltä aktiivisuutta myös talkoisiin ja tapahtumiin osallistumiseen yms. Mielellämme otamme vinkkejä ja ideoita siitä, kuinka ja mitä voitaisiin tehdä nykyistä paremmin.

Vuoden laji – räystäspääsky
BirdLife Suomen vuoden tutkimuslajiksi on valittu räystäspääsky. Tarkemmin aiheesta tulevassa Tiira- lehdessä.

Hyvää lintuvuoden jatkoa kaikille jäsenille – olkaa aktiivisia.

terveisin pj Hannu Lehtoranta ja hallitus (0500-186607, hannu.lehtoranta@oyk.fi )