Joensuun taajamalintulaskenta kertoi lintujen vähyydestä

Joensuun kaupungin alueella ponnisteltiin neljännen kerran talvilintujen laskenta. Ensimmäinen koko taajama-alueen laskenta tehtiin talvella 2015–16. Alueena oli Joensuun kantakaupungin taajamat lisättynä Reijolalla ja Niittylahdella Pyhäselän pitäjän puolelta. Laskennat tehtiin 25.12.–20.2. Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen vapaaehtoisiin laskentoihin osallistui kaikkiaan 25 lintuharrastajaa.

Lintulaskennoissa käytettiin huomioliivejä, joissa teksti ”Lintulaskenta – PKLTY”. Jani Varis tähyilee ruutukaavan alueella helmikuussa. Kuva Jari Kontiokorpi

Talvi oli varsin ankara, pitkä pakkasjakso sekä varsin paksu hankikerros lisättynä heikkoon puiden marja- ja siemensatoon, joten lintumäärät olivat tänä talvena alhaisia. Heikkoon lintutalveen vaikutti varmasti myös vähentynyt lintujen ruokinta, sillä edellisissä kolmessa laskennassa havaittiin lintujen laskennan yhteydessä yhteensä n1200 ruokintapaikkaa ja lintulautaa, mutta tänä talvena jäätiin yhdeksäänsataan. 

Pääsyyt ruokinnan vähenemiseen lienevät rottapelko ja linnunruokien hintojen kallistuminen, joskin muitakin syitä esitettiin monissa jutteluissa asukkaiden kanssa.

Sekä laji- että yksilömäärät jäivät vaatimattomiksi, yhteensä 39 ja 12500. Edellislaskentoihin verrattuna vähissä olivat esimerkiksi tali- ja sinitiainen sekä varpunen ja pikkuvarpunen. Varpusia on enää kolmasosa aiempiin laskentoihin verrattuna, pikkuvarpusiakin karkeasti puolet edellisistä laskennoista. Sinitiaismäärät jäivät noin kolmasosan, talitiaiset vielä enemmän aiemmista laskennoista. 

Pikkuvarpusia pensasaidalla. Kuva Jari Kontiokorpi

Urpiaisia on talvella ollut maaseudun ruokinnoilla isoina parvina, mutta Joensuun taajamassa havaittiin laskennoissa vain reilut 300. Myös marjalinnut tilhi ja rastaat olivat hyvin vähissä.

Varislintuja naakkaa, varista ja korppia laskettiin puolet 2015–16 talven lukemista. Syy isoon alenemiseen on Kontiosuon jäteaseman muutos jätteen käsittelyssä. Harakka- ja närhimäärät olivat sen sijaan edellislaskentojen tasolla.

Kokonaan havaitsematta jäi mm. varpushaukka, peippo ja tikli.

Mukavimpia havaintoja olivat puolestaan 5 pähkinänakkelia, 2 varpuspöllöä ja valkoselkätikkaa, punarinta sekä nokkavarpunen.

Ennätyksiin ylsi harva laji. Kuusitiaisia oli syksyn ennätysvaelluksen jäljiltä hiukan aiempaa enemmän, vaikka kokonaismäärä olikin vain 30. Kesykyyhkyjä laskettiin myös ennätysmäärä, yli tuhat. Myös käpytikkoja havaittiin varsin paljon.

Ensi talvena olisi tarkoitus laskea Pohjois-Karjalan Joensuun ulkopuolisten taajamien linnusto. Tarkemmat linnustolliset analyysit pusertaa laskentojen käynnistäjä Matti Koivula yhdistyksen julkaisuun Siipirikkoon myöhemmin.