Keski-Karjalan metsälintumaraton 2010

Tervehdys Keski-Karjalan metsistä!

Keski-Karjalan metsälintumaraton (27.3.2010) toteutettiin tänä vuonna suunnattuna otoksena Oriveden rantayleiskaavan suunnittelualueelle. Kisassa oli mukana neljä joukkuetta ja kisalohkot oli jaettu seuraavasti:
– Rääkkylä E (Vuoniemi-Nieminen-Rasivaara-Rääkkylä kk-Arvinsalmi)
– Rääkkyä W (Jaama-Haapasalmi-Oravilahti-Oravinsalo-Arvinsalmi)
– Kitee E (Piimäjärvi-Muljula-Suoparsaari-Puhos-Puhosalo-Nivunki)
– Kitee W (Asikko-Hiiskoski-Heinonniemi-Villala-Rasti-Nivunki)

Kisasää oli taas erittäin hyvä lukuun ottamatta aamupäivän lyhyttä sadejaksoa. Edellisten päivien keväinen sää ja tuulen kääntyminen etelän puolelle nostivat odotuksia. Lintujen kevätmuutto on Pohjois-Karjalassa vasta aivan aluillaan, mutta toiveita ensimmäisistä muuttajista oli kaikilla joukkueilla.

Kisassa nähtiin yhteensä 38 lintulajia (vuonna 2009 54 lajia). Kevään myöhäisyys näkyy siis hyvin tuloksissa. Kisan tulosten perusteella metsälinnut näyttävät selvinneen varsin hyvin kovan talven yli. Varsinkin käpytikat, punatulkut, hömötiaiset ja puukiipijät yllättivät runsaudellaan. Teeriäkin löytyi kisa-alueelta tasaisesti, vaikka soitimet eivät olekaan vielä päässeet kunnolla vauhtiin. Myös pari metsonsoidinta osui kisaajien reitille.

Pöllöjen kehnosta ravintotilanteesta johtuen vain viirupöllöillä näyttää olevan Keski-Karjalan länsiosissa aktiivisuutta. Kiteen W –alueella kisaajat osuivat suoranaiseen vipö-keskittymään (alue on perinteisesti erinomaista viirupöllöseutua). Lyhyt pimeä aika kisassa rajoitti kuitenkin pöllöjen kuuntelua.

Muuttolinnut olivat vielä erittäin vähissä, sillä kisassa ei havaittu yhtään vesilintua eikä muuttavaa petolintua! Selviä muuttajia olivat vain harmaalokit, pulmunen (1a), mustavaris, (1), vihervarpunen (3) ja kulorastas (1). Myös muutamat hippiäiset ja käpylinnut lienevät muuttajia. Kotkia, joutsenia, vessuja ja hyyppiä ei tosiaan näkynyt lainkaan.

Suuria rareja ei tänä vuonna osunut kohdalle, mutta nisäkäspuolelta voi mainita komean metsäkaurislauman Rääkkylästä ja suden jäljet Kitee E –lohkolla. Kettuja kultiin/nähtiin kaksi. Pikkunisäkkäät loistivat poissaolollaan eikä edes lumijälkiä näkynyt! Huolimatta sadoista jäniksen lumijäljistä, myös puput onnistuivat piilottelemaan kaikilta joukkeilta. Nauroivat varmaan suut ristissä puiden takaa hämärän rallaajille.

Mielenkiintoisia lajeja löytyi seuraavasti:
– valkoselkätikka, 4 yksilöä (yksi reviiri jokaisella lohkolla)
– käpytikka, 172 yksilöä! (aktiivista rummutusta vain n. klo 8 asti, sitten vain satunnaisia Ä ja hiljaa ruokailevia)
– pikkutikka, 2 yksilöä
– palokärki, 13 yksilöä
– varpuspöllö, 0 yksilöä (varpuspöllöt täysin kateissa!)
– metso, 2 yksilöä (+2 soidinpaikkaa, sopiva hämärä aika lyhyt inventointiin)
– teeri, 66 yksilöä (n. 20a)
– pyy, 10 yksilöä (puuttuivat kokonaan Kitee W, Rääkkylä E)
– varpushaukka, 1 reviiri
– hömötiainen, 57 yksilöä Ä,ä
– koskikara, 2 yksilöä
– pikkukäpylintu, 21 yksilöä (paikallisia Ä,ä + muuttavia)
– isokäpylintu, 2 yksilöä (1/1)
– lapinharakka, 3 yksilöä
– hippiäinen, 3 yksilöä (Rääkkylä W)

Kisassa voiton vei Kiteen W-lohkon joukkue: Harri Kontkanen, Philippe Fayt ja Ari Parviainen. Voiton avaimia olivat viirupöllöt, pyyt, teeret, käpylinnut, vaseti-reviiri ymm.

Kisan jälkilöylyissä keskusteluissa oltiin yksimielisesti sitä mieltä, että kisaa jatketaan myös ensi vuonna. Tarkoitus on myös entisestään tehostaa yhteistyötä Etelä-Karjalan metsälintukisan järjestäjien kanssa.

Onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille reippaille kisaajille! Tervetuloa mukaan mielenkiintoiseen kisaan vuoden päästä.

t. Tuomo Eronen