PKLTY nenäpäivässä

Kirjoittaja: Janne Leppänen, kuvat: Anniina Kontiokorpi

Pohjois-Karjalan lintutieteellisellä yhdistyksellä on jo pitkä historia yhteistyöstä maakuntaradio Yle Pohjois-Karjalan kanssa. Monenlaisista lintuasioista ollaan oltu haastateltuina, toisinaan jopa maastossa kohteen äärellä. Ja näin levitetty lintutietoutta ja varmasti myös lisätty ihmisten kiinnostusta lintuja kohtaan. Syyskesällä sitten tuli toimittaja Lea Joutsensaarelta uudenlainen idea, lähtisikö PKLTY mukaan Nenäpäiväkampanjaan? Nenäpäivän ajatushan on kerätä erilaisilla tempauksilla rahaa maailman köyhimmille lapsille. Kauppakeskus Isossa Myyssä Joensuussa tulisi olemaan järjestötori, jossa yhdistykset voisivat olla esittelemässä toimintaansa ja samalla kerätä rahaa Nenäpäivälle lahjoitettavaksi.

Nenäpäivän esittelijät

Hetken tätä mietittiin ja päätettiin että mukana ollaan! Ovathan muuttolinnut yhdistävä tekijä pohjoiselle hyvinvointivaltiolle ja afrikkalaiselle kehitysmaalle. Monen meikäläisen pesimälinnun tulevaisuus voi olla kiinni siitä, millaiset ympäristöolot ovat niiden talvehtimisalueella. Ja siihen puolestaan vaikuttaa niiden alueiden ihmisten elämäntapa ja koulutustaso nyt ja tulevaisuudessa.

Esittelyssä pöntönrakennustarvikkeet

Tapahtumapäivänä 9.marraskuuta paikalle raahasimme mm. ison Afrikan kartan. Karttaan oli teipattu kuvia suomalaisista pesimälinnuista siihen sijaintiin, jossa niiden tiedetään rengaslöytöjen mukaan talvehtivan. Kartta kiinnostikin monia tapahtumassa kävijöitä ja herätti keskustelua. Kuten asiaan kuuluu, niin päivän mittaan radion väki kävi parikin lintuaiheista pikahaastattelua vetäisemässä suorana maailmalle. Varsin suosituksi tuli telkänpöntön arvonta. PKLTYn jäsen Kurosen Ilkka oli rakentanut viimeisen päälle viimeistellyn pöntön ja 2€ hintaiset arvat toivat mukavasti kolikoita kampanjan hyväksi. Muutama pikkulintupönttökin paikan päällä rakennettiin ja myytiin. Lintuharrastuksesta oli hyvä hetki jutella myös kun kiinnostuneille jaettiin varastoon jääneitä Tiira- ja Birdlife-lehtiä. Moni varttuneempi kävijä aikoi viedä lehtiä luettavaksi lapsenlapsille, lintutietoutta levisi siis sitäkin kautta.

PKLTY:n pj Hannu Lehtoranta

Tapahtuma oli PKLTYlle uusi, mutta kannatti kokeilla. Kaikille eri tavalla järjestämiseen taustajoukoissa tai paikan päällä osastolla osallistuneille jäi tapahtumasta hyvä mieli. Lintujen ja ihmisten asia voi olla yhteinen.

Janne Leppänen mikin varressa