Polvijärvi Ruvaslahti torni – esittely

Pohjois-Karjalaan on valmistunut uusi lintutorni!

Torni sijaitsee Polvijärvellä Ruvaslahden kylässä ja Höytiäisen Ruvaslahti-lahden äärellä. Ruvaslahti on lintuvesi, josta löytyy lyhyt kuvaus mm. MAALI-raportissa : http://www.pklty.fi/download/muut_julkaisut_ja_tutkimuksia/MAALI_raportti_22_1_15_WWW.pdf

Tornin käyttöön saatu paikka on Polvijärven kunnan maata ja samalla Savirannan toimintakeskuksen takapihaa. Toimintakeskuksessa asuu ja käy muualta kuntouttavassa työssä lievästi kehitysvammaisia. Koska yksi käyttäjäryhmä tulee olemaan Savirannan asukkaat ja vieraat, niin tornin rappusista on tehty mahdollisimman helposti noustavat. Tähän astisten kommenttien mukaan tornia voi suositella myös huonojalkaisille. Siitä huolimatta että tornin katselulavan pohja on 5,2metriä maanpinnan yläpuolella.

Oheisesta linkistä näkee sijainnin:
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=8000&text=Torni&srs=EPSG%3A3067&y=6982800&x=629483&lang=fi

Navigaattori-ihmisille osoite, Kierrinluodontie 11 vie Savirannan päärakennuksen pihaan.

Lyhyt ajo-ohje: Polvijärven kirkonkylältä pohjoiseen Juuantietä pari kilometriä. Käänny oikealle Ruvaslahdentielle.
Ruvaslahdentietä n.13,5km ja sitten oikealle Kierrinluodontielle. Kierrinluodontien risteyksessä on opaste. Kierrinluodontietä vielä kilometri suoraan ja saavut Savirannan pihaan.

Ennen pihapiiriä pellonlaidassa on parkkipaikka lintutornin käyttäjille. Loppumatka n.200 metriä kävellään pihapiirin läpi. Tällä tavalla pidetään talon asukkaiden piha-alue rauhallisena. Huonojalkaiset saavat kuitenkin ajaa pihapiirin läpi tornille asti.
Huom! Tornille ajo vain kuivalla kelillä. Tornin lähialue on savimaata, joka ei kestä kelirikon tai pitkien sateiden aikaan.
Etenkin autolla liikuttaessa on huomioitava talon asukkaat, kotieläimet mm. yksi erittäin rauhallinen vanha koira, sekä talon oma koneliikenne.

Torni on syntynyt Ruvaslahden kyläyhdistyksen ja PKLTY:n yhteistyönä. Perusrunkona on Pohjois-Karjalan sähköltä PKLTY:lle saatu rajavartioston tornin pätkä, jonka lintuyhdistys lahjoitti Ruvaslahden kyläyhdistykselle. Talkootyönä rakennettua tornia ovat olleet tekemässä kyläyhdistyksen jäsenet, joista osa on myös PKLTY:n jäseniä. Rakentamiseen on myös saatu Leader-avustusta.

Tornin rakennusvaiheisiin voi tutustua kyläläisen valokuvauksen harrastajan Esa Juntusen kotisivuilla: http://www.hovikuvaaja.com/lintutorni.htm

Paikan tähän astisista havainnoista sen verran, että tornin valmistumisen jälkeen ensimmäisellä reilun tunnin tarkkailulla havaittiin mm. kaksi melkein tornin edessä kalassa käynyttä sääkseä!

Tervemenoa tekemään havaintoja!

Kuvat: Esa Juntunen

Ruvaslahti lintutorni

Ruvaslahti lintutorni

Ruvaslahti-3

Ruvaslahti lintutorni

Ruvaslahti lintutorni