Positiivinen lintuteko 2012 -huomionosoitus Pohjois-Karjalan Sähkölle

Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys r.y. on myöntänyt positiivisesta asennoitumisesta ja teoista linnustoa kohtaan palkinnon Pohjois-Karjalan Sähkölle. Yhdistys katsoo, että yhtiö on vuosien varrella kiitettävästi suhtautunut toimiin, joilla linnuston törmäyksiä sähkölinjoihin voidaan välttää. PKS on ottanut käyttöön sähkölankoihin kiinnitettävät merkkilaput, jotka parantavat lankojen havaittavuutta.

Yhtiö ei ole lähestynyt lintujen törmäysongelmaa lähtemällä vaatimaan lintujen vähentämistä tai karkottamista vaan on etsinyt ratkaisun vahinkojen estämiseen linjojen havaittavuuden parantamisen kautta. Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys on kiinnittänyt huomiota, että PKS on pyrkinyt nopeasti merkitsemään lintuharrastajien ja paikallisten asukkaiden yhtiölle ilmoittamien ongelmapaikkojen linjat.

lintuteko-2012

Joutsenten, kurkien ja hanhien keväisillä ja syksyisillä kokoontumispaikoilla monesti on lintujen lentolinjoille osuvia linjoja, joihin ilman havaittavuuden parantamista tapahtuu vuosittain törmäyksiä, joissa linnut kuolevat tai loukkaantuvat. Törmäykset usein aiheuttavat häiriötä myös sähkönjakeluun.

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna lintuyhdistysten kattojärjestö BirdLife Suomi järjesti harrastajille ja kaikille muillekin suunnatun joutsenbongauksen. Tapahtuman tarkoituksena oli laskea marraskuun alussa Suomessa olevien joutsenten määrää. Samalla tavoitteena oli kartoittaa joutsenille vaarallisia sähkölinjoja.

Kaikkiaan Suomessa laskettiin noin 50 000 laulujoutsenta. Pohjois-Karjalassa tulokseksi saatiin hieman yli 1500 joutsenta. Painopiste Pohjois-Karjalan esiintymisessä oli maakunnan pohjoisosissa. Eniten joutsenia havaittiin Juuassa (328), Polvijärvellä (262) ja Lieksassa (188). Suurimmat parvet olivat Polvijärvellä 164 yksilöä, Juuassa 154 yksilöä, Outokummussa 138 yksilöä ja Lieksassa 130 yksilöä.

Iälleen määritetyistä joutsenista Pohjois-Karjalassa nuoria kuluneen kesän poikasia oli noin kolmasosa kokonaismäärästä. Jonkin verran poikueita oli laskentaviikonloppuna vielä pesimäpiireillään osittain vaikeasti havaittavina.

Määrät entisten kuntarajojen mukaan jaoteltuna:
Eno 25, Ilomantsi 0, Joensuu 26, Juuka 328, Kesälahti 26, Kiihtelysvaara 12, Kitee 121, Kontiolahti 50, Lieksa 188, Liperi 116, Nurmes 109, Outokumpu 138, Polvijärvi 262, Pyhäselkä 2, Rääkkylä 4, Tohmajärvi 62, Tuupovaara 45 ja Valtimo 29

Lisätietoja
Hannu Lehtoranta, puheenjohtaja PKLTY 0500-186607
(Joutsenbongauksesta www.birdlife.fi )