Valkoselkätikkojen ikäennätyksiä Pohjois-Karjalassa.

Valkoselkätikka Höytiäisen suistolla. Kuvaaja:Ilkka Roininen

Rengastetuista linnuista saatujen tietojen mukaan Suomessa vanhimmaksi elänyt valkoselkätikka eli Päijät-Hämeessä Hartolassa ja oli viimeisen kerran tavattaessa vähintään 15 vuotta 9 kk. Kulunut aika lasketaan rengastuksesta alkaen, joten tämä maaliskuussa aikuisena rengastettu lintu on todellisuudessa ollut vähintään vajaan vuoden vanhempi.

Tämän talven aikana on saatu havaintoja muutamista ikäennätyslistan kärkeä tavoittelevista pohjois-karjalaisista valkoselkätikoista. Suomen toiseksi vanhin valkoselkätikka on nyt Joensuussa Höytiäisen Suistolla elävä naaras. Se on nähty ja renkaat luettu viimeksi helmikuussa. Tämäkin lintu on aikuisena rengastettu ja rengastuksesta on nyt aikaa 13 vuotta 8 kuukautta.

Vielä vähän aikaa ikäennätystaulukon kolmas on Parikkalassa poikasena rengastettu ja viimeisen kerran 12 vuotta 10 kk ikäisenä nähty tikka. Tästä linnusta viimeiset havainnot ovat jo kymmenen vuoden takaa.

Edellä mainitussa on sanamuoto vielä vähän aikaa. Koska Pyhäselässä nähtiin kuluvan vuoden helmikuussa siellä pitkään reviiriä pitänyt koiras, jolla on nyt ikää 12 vuotta 9 kuukautta. Tämä on pesäpoikasena Rautjärvellä Simpeleellä rengastettu, joten ikä, syntymäpaikka ja siirtymä omalle reviirille tunnetaan tarkasti. Toivottavasti tämä tikka nähdään vielä keväällä uudestaan, niin saadaan ikäennätystilaston kolmaskin sija Pohjois-Karjalaan!

Juuri näiden tietojen takia onkin tärkeää että havainnot väri- ja lukurenkaallisista tikoista ja muista linnuista ilmoitetaan ja tallennetaan rengastustoimistoon. Sellainenkin lintu, joka nähdään usein samalla paikalla, nähdään joskus viimeisen kerran. Yksilön historian kannalta sekin on tieto, että lintu on tavattu usein ja vuosien ajan samalla paikalla. Jos havaintoja ei ole tallennettu, niin jälkeenpäin voi näyttää siltä että lintu on ollut välillä teillä tietymättömillä ja elinikätietokin jää vajaaksi. Jos sitä viimeisintä havaintoa ei ole tallennettu.

 

Valkoselkätikka Höytiäisen suistolla. Kuvaaja:Ilkka Roininen