Kaukoputkihistoria

Kaukoputken hankinnan historiaa

Yhdistyksemme veteraanijäsen Risto Juvaste esitti useaan kertaan, että yhdistykselle hankittaisiin kaukoputki, jota lainattaisiin jäsenille pientä korvausta vastaan. Tavoitteena oli mm. nuorten harrastajien tukeminen ja innostaminen. Asiasta kirjoitettiin yhdistyksen sähköpostilistalla ja useat jäsenet kannattivat kaukoputken hankkimista.

Yhdistyksen hallitus pohti hankintaa useaan otteeseen, olihan kyseessä yhdistyksen historian suurin yksittäinen kertahankinta. Riston mainitsemien käyttötarkoitusten lisäksi yhdistyksen kaukoputkella katsottiin olevan käyttöä jäsenretkillä ja erilaisissa yleisötapahtumissa sekä opiskelijoiden koulutuksessa. Kaikki tämä tukisi yhdistyksen tärkeätä tavoitetta, jäsenmäärän lisäämistä.

Yhdistyksen hallitus ei missään vaiheessa epäillyt kaukoputken tarpeellisuutta, vaan sen lainaamisen käytännön järjestelyt mietityttivät. Postissa lähettämisen esti pelkästään lähettämisen kalleus. Monen kilon painoisen jalustan ja särkyvänä tavarana lähetettävän kaukoputken postimaksu yhteen suuntaan oli 150 markan suuruusluokkaa. Putki sai varmasti olla rauhassa nuorimmilta harrastajilta, jos vaikkapa viikonlopun lainauskulut ovat 300 markkaa postimaksuina ja lisäksi vaikkapa kohtuullinenkin käyttömaksu. Jotta maksujen periminen toimisi, se oli hoidettava postiennakolla, mikä taas maksaisi muutaman kympin lisää. Lainausta ei voi myöskään hoitaa kenenkään kotoa käsin, vaan se tulisi hoitaa jossakin julkisessa tilassa niin, ettei kenenkään tietyn henkilön läsnäolo ole pakollista.

Hallitus päätti hankkia edullisimman tarjouksen antaneelta Lintuvarusteelta huippuluokan kaukoputkipaketin, jonka toivotaan avartavan lintumaailmaa kaukoputkettomien jäsentemme piirissä. Jo tähän mennessä kaukoputkea on käytetty ilahduttavasti. Mm. Hatunvaaran hanhiviikoilla putkella tuijotteli kymmeniä linnuista (ja maisemista) kiinnostuneita. Myös yksittäisiä lainaajia on ollut jo sen verran, että vakuutusmaksut on saatu katettua.