Lähde mukaan laskemaan Joensuun taajamalintuja!

Yhdistyksen jäsenet kartoittavat tänä talvena Joensuun kaupunkialueen talvilinnut. Laskennan tarkoitus on tuottaa hyvä arvio alueella talvehtivien lintujen laji- ja yksilömääristä hauskalla ja helpolla tavalla. Laskenta toteutetaan 25.12.‒20.2. välisenä aikana, pääosin kuitenkin ennen tammikuun puoltaväliä. Tutkittava alue ulottuu itä-länsisuunnassa Utrasta Marjalaan ja pohjois-eteläsuunnassa Raatekankaalta Niittylahteen. Vastaavia suurten alueiden harrastajalaskentoja on aiempina talvina tehty mm. Imatralla, Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja Turun seudulla.

Mukaan lähteviltä laskijoilta edellytetään kohtuullista talvehtivien lintujen tunnistamiskykyä, jonkin verran kartanlukutaitoa sekä tarkkuutta ja huolellisuutta. Varusteina ovat kiikari, muistivihko, kynä ja laskenta-alueen (lohkon) kartta. Vihkoon kirjataan lintulaudat, ruokintapaikat sekä lintulajit ja yksilöt.

Kaupunkialue on jaettu 77 osaan eli lohkoon, kukin kooltaan puolisen neliökilometriä. Laskenta ei siis ole reitti tai linja, vaan kartalle rajattu lohko. Lohkot on rajattu siten, että terve ja normaalikuntoinen ehtii päivässä tutkimaan koko lohkon rauhalliseen tahtiin kävellen. Yksittäinen laskija voi toteutusjakson aikana laskea useampia lohkoja.

Kiinnostuitko? Aloita tutustumalla yhdistyksen nettisivuilta (www.pklty.fi/kaupunkikartoitus) löytyviin laskentaohjeeseen ja lohkokarttoihin. Varaa mieleisesi vapaana oleva lohko – tai useampikin – ottamalla yhteyttä koordinaattori Matti Koivulaan (mjkoivula(ät)gmail.com, 045-1144929). Varata voit vaikka heti!

Alkutalvisin terveisin Matti Koivula