Vuoden 2018 positiivinen lintuteko- huomionosoitus Juha Hartikaiselle

Onnittelut Juha ”Härski” Hartikaiselle:  Vuoden 2018 positiivinen lintuteko- huomionosoitus Juha Hartikaiselle

Kuva: Toni Nurmi

Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys on nimennyt vuoden 2018 Positiiviseksi lintuteoksi liperiläisen Juha Hartikaisen pitkäaikaisen toiminnan loukkaantuneiden ja nälkiintyneiden lintujen hoitajana. Entiseen tapaan myös vuonna 2018 Hartikaisen hoidossa kuntoutui lukuisia lintuja vapautettavaksi takaisin luontoon. Parhaillaan hoidossa on Rääkkylästä löytynyt aikuinen merikotka.

Juha Hartikainen on omana harrastuksenaan ja omin kustannuksin hoitanut suuren määrän loukkaantuneita ja nälkiintyneitä lintuja. Osaamisen taso hoitamisessa on hyvä, kun taustalla on vuosien työskentely Heinolan lintutarhalla ja Ähtärin eläinpuistossa. Erityisesti Heinolassa hoidetaan apua tarvitsevia lintuja.

Palattuaan takaisin Pohjois-Karjalaan Juha Hartikainen on jatkanut lintujen kuntoutusta harrastuksenaan. Kuuluisin Hartikaisen hoidokeista on Mauno- maakotka. Kotka löytyi lokakuussa 2013 Sotkamosta. Sitä oli ammuttu haulikolla siipeen. Metsästäjä löysi kotkan maastosta ja kantoi sen urhoollisesti kotiinsa. Lintu haettiin Pohjois-Karjalaan ja toimitettiin Hartikaiselle. Itellä tehtyjen kirurgisten toimenpiteiden jälkeen hoito eteni niin hyvin, että lintu voitiin vapauttaa tammikuun alussa 2014 maastossa olleen haaskan lähelle. Löydettäessä kotka oli noin 2,5 vuotias. Se oli rengastettu pesäpoikasena Inarissa 29.6.2011.

Vapautuksessa Mauno- maakotkalle asennettiin satelliittilähetin, mutta lähetin ei sitten toiminutkaan. Maunosta on kuitenkin saatu useita seurantahavaintoja, mitkä todistavat kotkien laajoja liikkeitä etenkin ennen pesimäalueelle asettumista. Marraskuussa 2015 Mauno nähtiin haaskalla Utajärvellä ja sen jälkeen Kajaanin lähistöllä kahdellakin paikalla. Seuraava havainto tuli Etelä-Pohjanmaalta Alajärveltä tammikuussa 2017. Reilun vuoden jälkeen kotka oli vierailemassa pohjois-Pirkanmaalla olleella haaskalla.

Vuoden positiivinen lintuteko- huomionosoitus jaettiin nyt kuudennen kerran. Ensimmäisen huomionosoituksen sai Pohjois-Karjalan Sähkö, joka aktiivisesti on merkannut linnuille vaaralliseksi osoittautuneita sähkölinjoja. Toinen nimeäminen kohdistui Markku Haloseen aktiivisesta tiedotustoiminnasta ja lintutornihankkeen edistämisestä. Kolmantena palkittiin sanomalehti Karjalainen monipuolisesta lintu-uutisoinnista. Seuraavana vuonna huomioitiin Enon lintukerhon aktiivinen toiminta. Viime vuonna huomionosoitus kohdistui laajat taajamalintulaskennat Pohjois-Karjalassa käynnistäneeseen Matti Koivulalle.

Hannu Lehtoranta

PKLTY