Pihakisa 2015

Pihakisa 2015 on kisattu ja on tulosten aika!
Kautta aikain ensimmäiseen Pihakisaan osallistuttiin hienosti lähes neljälläkymmenellä pihalla. Muutamilta pihoilta ei saatu aivan loppuun asti tuloksia, mutta nekin ovat mukana tulostaulukossa. Yhteislajimäärä oli 209 lajia. Tavallisimmat lajit, jotka havaittiin kaikilla osallistuneilla pihoilla olivat käpytikka, räkätti- ja punakylkirastas, tali- ja sinitiainen, vihervarpunen sekä punatulkku. Harvalukuisemmista lajeista voisi mainita jalohaikara, pikku-uikku, lyhytnokkahanhi, arosuohaukka (3), kiljukotka, turkinkyyhky, mustaleppälintu (3), sepelrastas (2), taigauunilintu (2), viitatiainen ja vuorihemppo. Vain yhdellä pihalla havaittuja lajeja eli ässiä oli 22. Tulostaulukosta on poistettu sellaiset harvinaisuushavainnot, mistä ei ole toimitettu RK-/ARK -lomaketta ajallaan. Tämän seurauksena yhteislajimäärä putosi neljällä lajilla.

Tulokset:
1. Out Sysmäjärvi / Lassi Vänskä 164 lajia
2. Toh Nikunvaara / Anne ja Tuomo Eronen; Kii Keskijärvi / Heikki Pönkkä 161 lajia
4. Lie Lampela / Jukka Heikkinen 141
5. Kon Jakokoski / Hannu Piiroinen ja Matti Kevätväre 128 lajia
6. Pyh Pärnä / Jani Varis 113 lajia
7. Vär Patsola / Hannu Kivivuori 107 lajia
8. Joe Otsola / Hannu Kauhanen 104 lajia
9. Juu Lamminkylä / Asko Paananen 102 lajia
10. Joe Karhunmäki / Johanna Lakka ja Toni Nurmi 97 lajia
11. Joe Repokallio / Tuomo Toivanen 96 lajia
12. Joe Karhunmäki / Riitta Lintunen 94 lajia
13. Pol Haninniemi / Tuomo Toivanen 93 lajia
14. Kes Sarvisalo / Tuomas Lukkarinen; Tuu Kyhönjärvi / Päivi Silfsten ja Arvo Ohtonen 92 lajia
16. Tuu Loitimo / Tuula Pirnes 86 lajia
17. Joe Ranta-Mutala / Tuomas Joronen; Pyh Mulonsalo / Päivi Silfsten ja Arvo Ohtonen; Kon Puntarikoski / Reijo Ruokonen 85 lajia
20. Kes Aittolahti / Kai Suomela 82 lajia
21. Out Herneaho / Osmo Heikkala; Pol Varonen / Janne Leppänen; Kon Heraniemi / Jyrki Suikkanen 78 lajia
24. Joe Noljakka / Harri Hölttä 73 lajia
25. Lie Riihivaarantie / Pertti Tolvanen 72 lajia
26. Kit Sepänniemi / Kari Antikainen 71 lajia
27. Joe Hukanhauta / Kimmo Nevalainen 70 lajia
28. Juu Vuokko / Hannu Lehtoranta 67 lajia
29. Nur Jokikylä / Hannu Lehtoranta; Lip Leppälahti / Erikoispuu Parkkinen 65 lajia
31. Kit / Tupu Vuorinen 63 lajia
32. Juu Eevalanpelto / Hannu Lehtoranta 61 lajia
33. Toh Kemie / Elisa ja Seppo Siponen 54 lajia
34. Tuu Pien-Ristivaara / Jari Kiljunen 52 lajia
35. Kon Lehmo / Matti Koivula 51 lajia
36. Joe Keskusta / Ari Latja 49 lajia
37. Joe Karsikko / Harri Lappalainen 48 lajia
38. Toh Mäntyniemi / Heli Pirhonen ja Kari Sarkkinen 45 lajia.

Täydellinen tuloslista löytyy tuolta:

Pihakisa 2015 tulostaulukko

Kisan kärkikolmikon tulos on hurjan kova. Pienellä netin salailulla löysin vain yhden kovemman pihavuodarituloksen (172 lajia), joka sekin oli tehty meren ääreltä länsirannikolla. Kisan kaikki kärkisijat menivät odotetusti maaseudulle. Paras kaupunkipiha oli Kauhasen Hannun piha Otsolassa. ”Kerrostalo-sarjan” voitto ainoalle osallistujalle Latjan Arille.
Kiitos kaikille osallistujille! Mukava järjestää kisaa, kun osallistuminen on ollut näin runsasta. Pihakisailu jatkuu myös tänä vuonna entiseen malliin. Nyt jokaisella viime vuonna osallistuneella on hyvä päämäärä lähteä tavoittelemaan edellisvuoden tuloksen parantamista.
Alla vielä Pönkän Hessun tunnelmia Pihakisasta. Näitä olisi mukava lukea vielä muiltakin.

 

t. Jani
TUNNELMIA PIHAKISASTA 2015, Laidunpelto

Olipa aika yllätyksellinen pihakisavuosi. Sitä luulee tietävänsä hyvinkin tarkkaan pihansa vuodenkierron lintulajien suhteen, mitä vielä.
Tuli monta yllättävää lajia, joista voisi mainita vaikkapa seuraavat; harmaahaikara, meriharakka, merikihu ja sepelrastas. Positiivisten yllättäjien joukkoon on laskettava myös valkoselkätikka. Vaelluksen myötä valkoselkiä jäi parkkiin ruokinnalle pitkäksi aikaa ihan kaksin kappalein.
Tulihan niitä tietysti myös yllättäviä puutteita. Edellisenä kesänä lauloi pihapiirissä neljä satakieltä, nyt ei ensimmäistäkään. Tiesinpä melkein puun tarkkuudella senkin, että mistä tulee käenpiika pihapinnaksi. Eipä tullut piika pihaan, ei edes naapurin-.
Monet varsin yleisetkin lajit osaavat olla paikoin todella harvinaisia. Varpusta en havainnut koko vuonna, joskus niitä siplatteli kymmeniä. Yksi nousee puutteista ylitse muiden, se on töyhtötiainen. Vaikka tuo laji onkin melko harvinainen pihapiirissä, niin siitä huolimatta sen puuttuminen jäi kaivelemaan. Maaliskuussa yhytin tirskuttelevan tötiparin noin kahdensadan metrin etäisyydeltä pihasta. Tiukasti tuntuivat viihtyvän Karjolanrinteen kuusikossa. Tulee se vielä ruokinnalle, viimeistään loppuvuodesta, tuumailin. Ja mäkeä kun laskeutuu vajaa puoli kilometriä Kissapuron reunoille, niin siellä niitä riittää ihan sikisemällä. Vaan pihalle eivät eksyneet nekään. Luulisi, että sen verran olisi löytynyt seikkailijan ja löytöretkeilijän geenejä, että vähän olisivat reviiriltään lipsuneet.
No lipsuihan sitä varmaan yhtä jos toista pitkin taivaanrantaa. Joskus olisi tehnyt mieli huutaa, että akka katolle ja pennut joka ilmansuuntaan-. No toisaalta, moni laji hoitui riippukeinussa pilven lonkoja katsellessa, välillä hoitui joku äänekäs silmätkin kiinni.
Mainittava on vielä sekin, että pihakisan myötä tuli tehtyä paljon ahkerammin pihatöitä. Taisipa sitä moni kaukoretkisuunnitelma vaihtua kotipiharetkeksi ”riippukeinuun”. Auton renkaat saivat sammaloitua ihan rauhassa. Oiva kisa.
Hessu Pönkkä

 

Pihakisan 2015 aiemmia vaiheita alla:

Pihakisan 2015 loppukiri

Kisan tilanne marraskuun jälkeen löytyy alla olevasta taulukosta:

Pihakisa 2015 tulostaulukko – lokamarras

Uusia lajeja kertyi enää niukasti. Kärkikolmikko tiukasti viiden lajin sisällä toisistaan.

Lopulliset tulokset tämän vuoden kisasta heti alkuvuodesta. Muistakaa tehdä RK-/ARK-lomakkeet, jottei niiden puute ratkaise lopullista lajimäärää.

Pihakisa jatkuu myös ensi vuonna. Kaikki entiset ja erityisesti uudetkin osallistujat ovat tervetulleita mukaan.

 

 

Pihakisan päivitetty tilanne syyskuun jälkeen alla olevassa taulukossa:

Pihakisa 2015 tulostaulukko – elosyys

Uusia lajeja kertyi vielä elo-syyskuun aikana ihan mukavasti. Kisan kärkikolmikko säilyi ennallaan, mutta tilanne tiivistyi. Kaupunkipihoista ensimmäisenä sadan lajin maagisen rajan ylitti Kauhasen Hannun piha Otsolassa.

Seuraava päivitys marraskuun lopussa.

 

 

Pihakisan tilanne kesä-heinäkuun jälkeen alla olevassa taulukossa:

Pihakisa 2015 tulostaulukko – kesäheinä

Kevään jälkeen uusia lajeja on pihoilla havaittu paljon nihkeämmin, mutta jotain kuitenkin. Kisan kärkipiha Sysmäjärvellä kiskaisi ehkä jo ratkaisevan eron seuraavin. Vänskän pihalla havaittiin kesä-heinäkuun aikana 13 uutta lajia yhteislajimäärän ollessa nyt 153 lajia. Yli sadan lajin on päästy jo kuudella pihalla. Yhteislajimäärä nousi jo 201 lajiin. Harvinaisuuksia havainneille muistuttaisin, että kisasäännöt edellyttävät ARK-lomakkeen palauttamista.

Kun lajeja tulee enää vain tipotellen, niin seuraavat päivitykset syyskuun ja marraskuun jälkeen sekä lopullinen taulukko vuoden lopussa.

 

Pihakisan tilanne toukokuun jälkeen alla olevassa taulukossa:

Pihakisa 2015 tulostaulukko – toukokuu

Kisan kärkikaksikko Sysmäjärvellä Vänskä ja Keskijärvellä Pönkkä jatkaa tiukkaa taisteluaan tasatilanteessa. Molemmilla on havaittuna pihoiltaan 140 lajia. Nikunvaaralla Eroset ovat havainneet 135 lajia. Muutamilta pihoilta ei valitettavasti kuulunut päivitystietoja. Yhteislajimäärä nousi toukokuun jälkeen 188 lajiin. Harvinaisin laji oli sepelsieppo, jonka havaitsi Juuassa Asko Paananen.

Lajirikkain aika Pihakisassa on takana ja uusia lajeja kertyy jatkossa niukemmin. Seuraava päivitys tehdään heinäkuun jälkeen.

 

Pihakisan tilanne huhtikuun jälkeen löytyy alla olevasta taulukosta:

Pihakisa 2015 tulostaulukko – huhtikuu

Kärkikolmikkona jatkaa samat pihat kuin maaliskuun jälkeen. Sekä Keskijärvellä että Sysmäjärvellä on havaittu 99 lajia ja Nikunvaaralla 96 lajia. Seuraavat pihat ovat jäljessä jo lähes 20 lajia. Yhteislajimäärä on jo 143. Harvinaisemmista lajeista mm. arosuohaukka on havaittu kahdelta pihalta. Muistakaa tehdä näistä ARK-lomake (kisasäännöt kohta 5.)!

(Ruksilistasta puuttuvat ainakin kaulushaikara ja nokkavarpunen. Jos havaitsette näitä, niin lisätkää lajit listan loppuun lisälajeihin.)

 

Kisan kärki on maaliskuun jälkeen seuraava:

Pihakisa 2015 tulostaulukko – maaliskuu

1. Kii Keskijärvi – H. Pönkkä 46 lajia

2. Out Sysmäjärvi – L. Vänskä 44 laji

3. Toh Nikunvaara – A.&T. Eronen 42 lajia

Seuraavat pihat ovatkin sitten jääneet lähes kymmenen lajin päähän kärkikolmikosta. Muuttolintuhavaintoja tehtiin maaliskuussa jo jonkin verran ja yhteislajimäärä nousi 70 lajiin.

 

Säännöt

  1. Osallistuja valitsee PKLTY:n toimialueelta yhden tai useamman pihan kisapihakseen. Piha voi olla omakotitalon, rivitalon, kerrostalon, mökin, työpaikan tms. piha. Tässä kisassa pihalla tarkoitetaan enintään 30 metrin etäisyydellä asuinrakennuksen, mökin tms. seinästä olevaa aluetta.
  2. Kilpailu on pihakohtainen. Pihan pinnalistaa voi siis kartuttaa useampikin havainnoitsija.
  3. Kilpailu alkaa 1.1.2015 ja päättyy 31.12.2015.
  4. Jokaisesta pihalta tai kisapihalla olevan rakennuksen sisältä suoraan luotettavasti ja hyväksytysti havaitusta lajista saa yhden pinnan. Lajiksi ymmärretään myös muun lajihavainnon pois sulkeva lajipari tai –ryhmä. Lajiparit ja –ryhmät ilmoitetaan vain niin kauan, kuin niihin sisältyvää lajia ei ilmoiteta tarkemmin määritettynä. Jäljet, syönnökset, kuolleena löytyneet tai ihmisen toiseen paikkaan siirtämät yksilöt eivät kelpaa. Riistakamerahavainnot tms. eivät kelpaa.
  5. Havainnoijan on oltava havaintohetkellä kisa-alueella. Lintu voi olla alueen ulkopuolella. Harvinaisuushavainnot (RK- ja ARK- lajit) lasketaan väliaikatietoihin, mutta lopputuloksiin ne luetaan vain jos niistä on laadittu RK-/ARK -lomake lopullisen pihakohtaisen tulostaulukon toimittamiseen mennessä. Hyväksyttyjä lajeja ovat A, B ja C- kategorioiden lajit, ei siis tarhakarkulaisiksi tulkittuja.
  6. Tulokset ilmoitetaan kisaa varten laaditulla ruksilomakkeella kuukausittain seuraavan kuun 3. päivään mennessä sähköpostilla osoitteeseen varisjani@gmail.com.
  7. Kilvan voittaa se piha, jolta on hyväksytysti havaittu eniten pinnoja. Tasatilanteessa sijoitukset jaetaan.

Säännöt pdf-formaatissa

Ruksilista open format

Ruksilista Excel-formaatti