Idänkäki Oriental cuckoo Lieksan Savijärvellä 2001

3.7.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä1 klo. 23.30-24.00, Hans Bister2.7.2001, Lie, Savijärvi, Martikkala, 1, Ä1 klo 4 puputtanut etupäässä öisin, Tuomo Martikainen/EL

1.7.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä1, Risto ja Kaija Saranto.

22.6.2001,Lie,Savijärvi,1,Ä,Hannu Kormano, Hanna ja Janne Aalto ym.

19.6.2001 Martin Helin ’Lintuverkossa’:  Lyhyesti kerrottuna www-sivuilla kerrotaan Lieksassa tänä kesänä Antero Lindholmin pyydystämän linnun ulkonäöstä ja käydään samalla läpi lajiparin määritykseen liittyviä yksityiskohtia. Sivujen päätarkoitus on kuitenkin hankkia tietoa (ulkomailta) siitä voidaanko ko. lintu määrittää varmasti idänkäeksi. Epäily johtuu siitä, että Lieksassa kesällä 2000 äänteli idänkäeksi määritetty lintu, jonka ääninäyte on varsin poikkeava siitä näkemyksestä, joka lajin laulunvaihtelusta on tällä hetkellä. Toisaalta sivuilla oleva ääninäyte Lindholmin pyytämästä linnusta ei ole ollenkaan niin erikoinen, tosin siinäkin kolmitavuisen laulun (keskimmäinen tavun) taajuus vaihtelee, kun taas Itä-Aasiasta vertailuna olleiden ääninäytteiden mukaan tavut ovat samantaajuisia. Toisaalta (tietääkseni) vertailuäänitteitä lajin levinnäisyysalueen länsiosista ei ole ollut saatavilla. Joka tapauksessa Lieksan v. 2000 havainto on tämän vuoksi RK:ssa pöydällä.

19.6.2001 Hannes Tiira ’Lintuverkossa’: Kiinnostaisi kovasti tietää, mitä Lieksan idän käestä on saatu selville. Voisiko joku ystävällisesti referoida www-sivuilta ilmeneviä tietoja meitä varten, jotka emme sellaisille lehdyköille pääse?

18.6.2001 Bongariliiton Lintutiedotus: idänkäki ja karhu Lieksa Savijärven länsipuolella yhtäaikaa klo 4.05 (Juha Kettunen,Arto Laaksonen,Martti Raekunnas).

17.6.2001 Visa Rauste ’Lintuverkossa’: Suomen ensimmäiset idänkäet havaittiin 1998 Liekasassa ja Karstulassa. Ilmeisesti samat linnut palasivat 1999, ja tuona vuonna havaittiin kolmaskin yksilö Joutsassa. Nämä havainnot on RK aikanaan käsitelly ja hyväksynyt ilman soraääniä. Keväällä 2000 Lieksan lintu palasi, otaksuttavasti edelleen sama yksilö. Tuona vuonna kiinnitettiin huomiota siihen, että linnun ääni ei täysin näyttänyt sopivan idänkäen laulun muuntelusta vallitsevaan käsitykseen. Havainto jäikin RK:ssa pöydälle viime talvena.
Tänä vuonna lintu on pyydystetty. Antero Lindholm on tehnyt linnun (ja ylipäänsä idänkäen) määritykseen liittyvistä seikoista webi-sivun, joka löytyy Birdlifen sivuilta: www.birdlife.fi, sieltä Raritettikomitea / Mielenkiintoisia määritysongelmia. Tällä hetkellä sinne on linkki BirdLifen pääsivultakin. Tutustukaa!

16.6.2001,Lie,Savijärvi,1,1k p,edelleen aktiivisesti Ä,myös näkyvillä kelon nokassa,KLi,Jari Nummelin,Anu Lindström ym., ym.

16.6.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä1, AAi,

14.6.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä1, klo 19.50, UP ym. Kahden tunnin odottelun jälkeen idänkäki ”puputti” Savijärven NE-puolella muutaman minuutin verran. Ilmeisesti iltapäivällä ja illalla idänkäki ei ole enää aktiivinen ääntelyssään, nimittäin eräs saksalaisporukka oli ollut paikalla kahdeksan tuntia, eikä ollut kuullut sen ääntelyä. Joskin he olivat majailleet pelkästään perinteisemmällä paikalla (=SW-puolella Savijärveä), jonne ”puputus” ei ilmeisestikään kuulu järven toiselta reunalta.

12.6.2001,Lie,Savijärvi,1,Ä,Jarmo Vuorinen

12.6.2001 Antero Lindholm” <antero.lindholm@panasoft.fi>: En kuulu itse tälle listalle, joten jos jollakulla on kommentteja esitettävänä, osoittakoon ne myös suoraan minulle. Listalla on pohdittu idänkäen rengastamisen syytä, tässä vähän perusteluja.
Lieksan idänkäen äänitteistä saatiin kolmen riippumattoman asiantuntijan lausunto. Yksi piti lintua todennäköisesti oudosti ääntelevänä käkenä. Toinen piti sitä ehkä käkenä, mutta voisi olla myös idänkäen tuntematon äänityyppi. Kolmas alkoi arasti spekuloida risteymää. Meillä siis todella ON ongelma. Rengastus siis oli tosiaan dokumentointia määritystä varten.
Mielestäni käsituntomerkit sopivat idänkäkeen, joka tosin tunnetaan erittäin huonosti. Risteymää tuskin pystytään poissulkemaan. Tutkimus on vielä kesken, otettu DNA – näyte analysoidaan ja se saattaa paljastaa mielenkiintoisia asioita. Lisää asiasta julkaistaan ajan myötä. Mainittakoon toistaiseksi, että – kaikki Suomen idänkäet ovat äännelleet suunnilleen samalla lailla keskenään – Lieksan linnut 1998 ja 2001 ovat hyvin samannäköisiä, tn. sama yksilö.
KLi kirjoitti: ”lajin ääntelyssä tunnetusti on runsaastikin variaatiota, huomattavsti enemmän kuin käellä!” Tämä pitää paikkansa, jos eteläiset muodot kuten saturatus lasketaan mukaan samaan lajiin. Jos otetaan huomioon vain pohjoinen horsfeldi (joka on oma lajinsa esim HBW:ssa), niin haluaisin tosiaankin tietää, mitä tämä ”tunnetusti” tarkoittaa. Hieman keskenään poikkeavia äänikuvauksia on kirjallisuudessa, mutta yksikään ei vastaa tätä Lieksan linnun ääntä. Julkaistuista äänitteistä ei löydy tällaista ääntä eikä myöskään useiden henkilöiden idänkäkikokemuksesta, esim. allekirjoittaneelta. Jos KLi tuntee jonkin lähteen, jossa pohjoisten idänkäkien ääntelyä analysoidaan tarkasti, niin kertokoon minulle, olen erittäin kiinnostunut.
KLi: ”turhaa häirintää se jokatapauksessa linnulle oli!” Linnulle se oli turhaa, mutta meille lintuharrastajille siis ilmeisesti tarpeen. Itse uskon, että kyseessä on idänkäki ja että läntisimmissä kannoissa esiintyy tällainen poikkeava laulutapa. Meillä on nyt ollut tilaisuus dokumentoida tällaista huonosti tunnettua lintumuotoa, joten käyttäkäämme mahdollisuutemme eikä vain tyydytä raksimaan pinnoja. Keskustelu tämän yksilön määrityksestä ei pääty tähän, mutta kuten sanoin, lisää myöhemmin. Piti muuten paljon naaraskäen äänestä, ainakin yrittää risteytyä… Antero Lindholm

11.6.2001,Lie,Savijärvi,1,Ä,Tapio Lindstedt ja 2 tanskalaista. Lensi puputtaen ohitse 4.5 tunnin odottelun jälkeen Savijärven SW-puolen tukkitien päässä.

9.6.2001,Lie,Savijärvi,1,Ä,Mika Ohtonen ym. Myös rengastuksen jälkeen pontevasti äänessä tutulla reviirillään!

6.6.2001 Miksikö idänkäki piti rengastaa?
RK otti idänkäkihavainnot uudelleen käsittelyyn, koska lajimäärityksessä ilmeni ”ongelmia”. Lieksan käestä oli mm. saatu ulkomainen asianatuntijalausunto, jonka mukaa linnun ääni ei vastaisi ”lajityypillistä” idänkäkeä. Tuo laulun lajityypillisyys on tosin sikäli erikoinen tulkinta että lajin ääntelyssä tunnetusti on runsaastikin variaatiota, huomattavsti enemmän kuin käellä! Näinollen Lieksan käen ympärillä pyöri viimekesästä alkaen tietyissä asiantuntijapiireissä epätietoisuutta onko lintu varmasti idänkäki. RK:kaan ei uskaltanut tiettävästi antaa hyväksyntää viimevuotiselle havainnolle, vaan havainto oli ns. pöydällä. Rengastus oli siis lähinnä dokumentointia määritystä varten. Tieteelle hyötyä sikäli, että linnun identiteetti on nyt mitä ilmeisimmin vihdoinkin ratkaistu, RK:n hyväksymät harvinaisuushavinnot taas ovat sitä tieteellisesti hyväksyttävää havaintomateriaalia. Tulihan linnusta myös niitä biometrisia mittoja ym., tiedettä sekin? Itse rengastus taasen tosiaan tehtiin hieman ”salassa”, huhuja oli linnun kiinniottoyrityksistä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että hommassa oli makua tehdä ”pilkusta asiaa”, määritysmielessä mitään selkeää muuhun kuin idänkäkeen viittaavaa linnussa kun ei ollut. Lintu oli dokumentoitu jo äänityksin, luulisi niistä saatavan irti riittävästi lajimääritystä varten, kunhan vaan osataan analysoida äänitteitä oikein. Rengastus sinänsä ei toivottavasti vaikuta linnun käyttäytymiseen, harmillista on jos käki sen takia vaikkapa lähtee pois alueelta, turhaa häirintää se jokatapauksessa linnulle oli! KLi

6.6.2001,Lie,Savijärvi,1,r p,Antero Lindholm,Osmo Huupponen. Klo 01.32 lintutiedotukseen tullut viesti: ”Rengastettiin ja vapautettiin äsken. Viihtyy Savijärven lounaispuolella kulkevan pitkän metsäautotien itäpäässä”. Toivottavasti viihtyy rengastuksen jälkeenkin… Määritysongelmat yksilön kohdalla jokatapauksessa lienevät vihdoinkin loppuun käsiteltyjä! t.KLi

5.6.2001,Lie,Savijärvi,1,Ä1,TT,AN,ANy,AJ,VT. Klo 6.55 järven W-puolella ja klo 7.25 E-puolella.

3.6.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä, harvakseltaan äänessä 3.40-5.30 Savijärven luoteispuolella. Pari saksalaista, Leo Saarijärvi ja Mats Björklund (tieto Bongariliiton lintutiedotuksen piipparista).

30.5.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä klo 7.30-8.15, Jorma Sorjonen, PZ, Anitta Välimäki, Päivi Suo-Yrjö. Aluksi Savijärven lounaispuolen hakkuualueiden metsiköissä, sitten siirtyen Savijärven koillispuolelle ja lopulta nähtiin lentämässä Kuhmon tien yli käkilajin yksilön kanssa! Puputus oli ajoittaista, ei suinkaan jatkuvaa. Ääni kuullosti ainakin korvin täysin virheettömältä ja lajityypilliseltä. Jonkinlainen äänitysdokumenttikin saatiin Siepon toimesta aikaiseksi.

22.5.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä klo 8.45 järven länsipuolella kolme käenpiikaa seuranaan, Mika-Ilari Koskinen lintupiipparissa

20.5.2001, Lie, Savijärvi, 1, Ä klo 14.40-15.20 useita kertoja, EL, JH. Kävin tänään JH:n kanssa varmistamassa idänkäkihavainnon. Lintua emme saaneet näkyville, mutta vanha tuttu puputus kuului useasti. Mukana oli myös Kaija Kiiskinen. Jututin Martikaisia, joiden kesäpaikka on linnun reviirin ”keskellä”. Tavallinen käki oli kukkunut heidän havaintonsa mukaan 16.5. ja seuraavana päivänä, siis 17.5 oli ainakin Jari Martikainen kuullut idänkäkeä ja seuraavina päivinä muutkin perheen jäsenet. Aiemmassa viestissäni oli viikonpäivä oikein, mutta päivämäärä väärin. Siis minulla olevien tietojen mukaan idänkäen tulopäivä on 17.5.2001. Nuotit linnun etsimiseksi ovat aikaisempien vuosien mukaiset. Ei ole yhtä ainoaa varmaa paikkaa, vaan sitä on kuuntelemalla haettava entiseltä alueelta pysähdellen useissa paikoissa. Mainittakoon vielä, että mielestämme Savijärven pohjoispään maisemissa kukkui iltapäivällä yhtä aikaa kolme eri käkeä (Cuc can). Esko Lappi

19.5.2001. Tulin viime yönä matkalta kesäisestä Unkarista. Tänään aamulla Marja Martikainen soitti, että heidän vanha tuttavansa idänkäki puputtaa taas Savijärvellä. Ensi päivä oli saamani tiedon mukaan torstai 16.5. Kuulemma näin sateellakin on ollut varsin ahkerasti äänessä. Samoissa maisemissa liikkuu kuin ennenkin. Juuri tätä enempää tietoa ei tällä hetkellä ole. Palataan asiaan. Siitä vain autot liikkeelle. Ja muistakaa, että hyvä pinnakahvipaikka on Aunen kahvila Nurmijärvellä – kuulu munkeistaan! Esko Lappi

18.5.2001. Maallikkohavaintojen mukaan idänkäki on palannut lieksan savijärvelle toissapäivänä. Olen kuulolla ja yritän itsekin käydä paikalla. Jukka Heikkinen