Vuoden positiivinen lintuteko: Ilomantsin matkailuyhdistys

Vuoden 2019 positiivinen lintuteko- huomionosoitus Ilomantsin matkailuyhdistykselle.

Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys on vuosikokouksessaan julkaissut Vuoden 2019 positiivinen lintuteko- huomionosoituksen. Palkinnon saa Ilomantsin matkailuyhdistys. Perusteena oli yhdistyksen aktiivinen rooli sääksikameran käynnistämisessä. Toiminnanjohtaja Eero Tuomisto oli merkittävä henkilö hankkeen toteutuksessa.

Viime keväänä käynnistyi nettilähetykset ilomantsilaiselta sääksen pesältä. Kuvaukseen oli hankittu asianmukaiset luvat Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Kamera ja sen vaatimat laitteet asennettiin valmiiksi jo talvella, jotta linnuille varmistettiin rauhallinen saapuminen muuttomatkalta ja myös pesinnän aloitus.

Tavoitteena oli selvittää itäsuomalaisen sääksipariskunnan pesinnän yksityiskohtia. Erityisesti kiinnostuksen kohteena oli lintujen käyttämät saaliskalat. Viime vuonna sääkset eivät kuitenkaan aloittaneet pesintää ollenkaan, vaan viettivät välivuotta. Silti pesällä riitti tapahtumia yleisön seurattavaksi läpi koko kesän.

Ensimmäinen sääksi saapui pesälle 26. huhtikuuta. Se oli lukurengastettu koiras, joka ei kuitenkaan jäänyt pesälle. Ilmeisesti se oli vain läpimatkalla muualle. Heti seuraavana päivänä pesälle saapui rengastamaton naaras ja sen seuraksi 3. toukokuuta koiras. Vielä 8. toukokuuta pesälle yritti rengastettu naaras, mutta se häädettiin pois pesältä.

Pesän pari ei ryhtynyt kohentamaan pesää. Nettiseuraajien viihdykkeeksi linnut tekivät haparoivia paritteluyrityksiä. Vasta keskikesällä pari ryhtyi kohentamaan pesäänsä ja rakensivat niin sanotun kesäpesän. Myös elokuulla pesällä kävi kolmantena vieras sääksi. Viimeiset havainnot muutolle lähteneistä linnuista saatiin 2. syyskuuta.

Saaliskaloina keväällä oli pääosin haukia ja myöhemmin kesällä lahnoja. Nettiseuraajien viihdykkeenä pesällä vieraili usein västäräkki ja kaloja kärkkyvät varikset. Myös tuulihaukka kävi pyörimässä pesässä.

Pesän kuvaukselle on haettu jatkolupa, joten innokkaille seuraajille tarjoutuu taas parin kuukauden kuluttua mahdollisuus aloittaa pesän tapahtumien seuranta. Kuvatarjontaa täydennetään uudelle kaudelle mikrofonilla, jolloin mukaan saadaan myös äänet.

Vuoden positiivinen lintuteko- huomionosoitus jaettiin jo kahdeksannen kerran. Ensimmäisen huomionosoituksen sai Pohjois-Karjalan Sähkö, joka aktiivisesti on merkannut linnuille vaaralliseksi osoittautuneita sähkölinjoja. Toinen nimeäminen kohdistui Markku Haloseen aktiivisesta tiedotustoiminnasta ja lintutornihankkeen edistämisestä. Kolmantena palkittiin sanomalehti Karjalainen monipuolisesta lintu-uutisoinnista. Seuraavina vuosina huomioitiin Enon lintukerhon aktiivinen toiminta, Valkkari P-K:n toiminta valkoselkätikan suojelussa ja Matti Koivula taajamalintulaskentojen organisoinnista. Viime vuonna huomionosoitus kohdistui loukkaantuneita lintuja ansiokkaasti hoitaneelle Juha Hartikaiselle.