Joensuun taajamalaskenta valmistui

Kaikkiaan 25 harrastajaa osallistui 25.12.-30.1. Joensuun kaupungin talvilintujen laskentaan. Tällä noin 46 neliökilometrin alueella tavoitettiin 22128 lintuyksilöä ja 46 lajia, kun Tiirasta saadut täydennykset on huomioitu. Talvisia taajamalaskentoja on tehty Suomessa jo vuosikymmeniä, ja Pohjois-Karjalassa on meneillään kuudes laskentatalvi. Tähän saakka on edetty vuorotahtiin maakunnan pikkutaajamissa ja Joensuun kaupungissa. Parhaat kiitokset osallistuneille! Urakointi ei ole turhaa, sillä laskenta tuottaa jo nyt tietoa kunkin talven lintumääristä, ja jos hyvin käy, saatetaan Itä-Suomen yliopistolla laatia aineistosta gradutyö teemana kaupunkirakenteiden ja talvilinnuston väliset yhteydet. Jos kiinnostuit ja opiskelet biologiaa tai opettajaksi, ota yhteyttä Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen yliopistotutkija Hannu Huuskoseen!

Mitä tähän asti lauhana ja vähälumisena keikkuneena talvena havaittiin? Petolinnut olivat vähissä, joskin kana- ja varpushaukkoja nähtiin kumpiakin tavanomaiset kymmenisen. Kesykyyhkyjä löytyi edellistalvien tapaan reilu 500. Variksen (1367), naakan (1102) ja korpin (323) määrät sitä vastoin olivat pudonneet talvesta 2016 noin puoleen; tuolloin Kontiosuolla vielä kipattiin säännöllisesti sekajätettä ulos. Nämä varislinnut viettivät silti enimmäkseen edelleen päiväajan Kontiosuolla vähiä jätteitä tutkimassa. Harakalla vastaavaa romahdusta ei näkynyt. Marjalinnut olivat vähissä, sillä ne putsasivat pihlajat marjoista jo lokakuussa. Totutusti runsaimpien lajien joukkoon kipusivat jälleen tali- ja sinitiainen (4632 ja 1922), mutta metsätiaiset olivat hyvin vähissä: töyhtötiaisia havaittiin vain kolme, kuusitiaisia 12 ja hömötiaisia 27, jääden kaikki alle puoleen edellistalvien määristä! Niin kutsuttuja koppanokkia (kekonokkaisia siemensyöjiä) taas oli runsaasti: urpiaisia peräti 5616 (ylivoimaisesti runsain laji), vihervarpusia 147, tiklejä 48 ja peippoja 38. Varpusillakin kulkee kaupungissa: varpusia oli entiseen tapaan 500-600 ja pikkuvarpunen oli jopa hyvin runsas, peräti 1802 yksilöä; edellisissä Joensuun laskennoisasa niitä oli ollut 757 (2016) ja 978 (2018). Käpylintuja taas ei raportoitu yhtään, vaikka ainakin kuuset paikoin notkuvat käpyjä!

Ketäpä kiinnostaisivat harvinaisuudet, kun on tavallisiakin lintuja katseltavissa? Laskijat ja Tiiraan havaintojaan tallentaneet raportoivat kaupungista peräti kymmenen koskikaraa, viisi punarintaa, mustapääkertun, kaksi varpuspöllöä ja kuusi valkoselkätikkaa. Ilosaaren tietämissä vuodenvaihteessa uiskennellutta kuikkaa sitä vastoin ei kelpuutettu tuloksiin, koska yksilö oli siirretty paikalle Liperin Viinijärveltä.

Nyt, kun saatiin monen kaipaamaa lunta, voi ruokinnoille vielä ilmaantua uusia lintuja, kukaties erikoisempiakin lajeja? Bongariliiton Lintutiedotuksessa ainakin tuntuu vilskettä vielä riittävän. Kannattaa siis retkeillä kylillä jatkossakin!