Pihakisa 2016

Tässä vihdoin vuoden 2016 Pihakisan tulokset!

Pihakisaan osallistui mukavasti 32 pihaa. Yhteislajimäärä oli 202 lajia, mikä on seitsemän edellisvuotista vähemmän. Tavallisimmat lajit havaittiin edellisvuotta paremmin. Kaikilta pihoilta nyt 15 lajia, kun edellisvuonna vastaavasti 7 lajia. Harvinaisemmista lajeista havaittiin pikku-uikku, kattohaikara, lyhytnokkahanhi, arosuohaukka (2), riekko, lampiviklo, mustaleppälintu (2), sepelrastas, pikkukultarinta, viitatiainen ja pikkusirkku. Kovin havainto oli ehdottamasti Kon Jakokoskella Piiroisen Hannun ruokinnalla käynyt valkopäätiainen. Ässiä eli vain yhdellä pihalla havaittuja lajeja 22.

Tulostaulukko kokonaisuudessaan löytyy tuolta:

Pihakisa 2016 tulostaulukko

Kiitos kaikille kisailijoille! Tällä erää Pihakisailu Pohjois-Karjalassa päättyy tähän ,mutta osallistukaa valtakunnalliseen Pihapiiri-kisaan.

 

Syksyä…

Lähes kaikilla pihoilla lajimäärä kasvoi kesän hiljaiselon jälkeen. Yhteislajimäärä nousi 198 lajiin, mutta viime vuoteen verrattuna ollaan 11 lajia perässä. Syksyn erikoisuuksista mm. taigauunilintu on havaittu kolmella pihalla. Kisan kärkikaksikon järjestystä loppuvuosi tuskin muuksi muuttaa. Sen sijaan kolmossijasta käydään tiukkaa taistelua kolmen pihan kesken. Tulokset löytyvät tuolta:

pihakisa-2016-tulostaulukko-syysloka

Seuraava ja samalla kisan viimeinen päivitys vuoden vaihteen tienoilla.

 

Rauhallista kesää

Kesä-heinäkuu aikana lajimäärät kasvoivat odotetun niukasti. Yhteislajimäärä on nyt 191, mikä on 10 edellisvuotta vähemmän. Tuttu nimi jatkaa kärjessä. Tulokset löytyvät tuolta:

Pihakisa 2016 tulostaulukko – kesäheinä

Seuraava päivitys tilanteeseen syyskuun jälkeen.

 

Lämmintä toukokuuta

Ennätyslämmin toukokuu lisäsi kisailijoiden lajimääriä mukavasti. Kisan yhteislajimäärä nousi 185 lajiin, mikä on kolme vähemmän kuin vuonna 2015 vastaavaan aikaan. Kisan kärjessä reilulla johdolla jatkaa Vänskän Lassi. Yli sadan lajin on päästy kolmella muullakin pihalla.

Pihakisa 2016 tulostaulukko – toukokuu

Seuraava päivitys heinäkuun jälkeen.

 

Kevät vauhdissa – lajimäärät kasvaa

Hitaan tuntuisesti edennyt kevät eteni vauhdilla huhtikuun lopulla saapuneen lämpimän ilmavirtauksen mukana. Pihakisan yhteislajimäärä nousi 144 lajiin, mikä on yhden enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kisan kärkeen nousi hurjalla, peräti 79 lajin lisäyksellä Vänskän Lassin piha Sysmäjärvellä. Seuraavina ovat Pönkkä Keskijärvellä (85) ja Piiroinen&Kevätväre Jakokoskella (84). Lassin tulos on 12 lajia viime vuotista vastaavaa parempi. Mielenkiintoisista havainnoista mainittakoon ennätysaikainen satakieli Tohmajärvellä. Harvinaisuuksia mm. pikku-uikku, kilju-/pikkukiljukotka, arosuohaukka ja mustaleppälintu. Tuloksia tarkemmin:

Pihakisa 2016 tulostaulukko – huhtikuu

Seuraava päivitys jo toukokuun jälkeen.

 

Ensimmäiset muuttolinnut nostivat lajimäärää

Maaliskuun lopulla keväiseksi muuttunut sää sai muuttolinnut liikkeelle, mikä näkyi Pihakisan lajimäärässä. Yhteislajimäärä nousi 74, mikä on neljä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Useimmilla pihoilla lajimäärä on kuitenkin viimevuotista pienempi.  Kisan kärjessä on Piiroisen Hannun piha Kon Jakokoskella 48 lajilla, ja seuraavina 10 lajia perässä Materon Jukan piha Kii Oskolankoskella sekä Pönkän Hessun piha Kii Keskijärvellä. Harvinaisin havaittu laji on Jakokoskella havaittu valkopäätiainen. Tarkemmin tulokset löytyvät taulukosta tuolta:

Pihakisa 2016 tulostaulukko – maaliskuu

(korjattu taulukko 6.5.2016)

Seuraava päivitys huhtikuun jälkeen.

 

Hiljainen lintutalvi näkyy pihoilla

Vaisu lintutalvi näkyy myös Pihakisailijoiden tuloksissa. Vaikka lajimäärä onkin ihan mukavasti 40 (vuonna 2015 48), ovat pihakohtaiset lajimäärät selvästi edellisvuotista pienemmät. Parhaalla pihalla Keskijärvellä (Pönkkä) on havaittu 20 lajia. Viime vuonna parhaalla pihalla oli havaittu tammikuun jälkeen 29 lajia ja peräti 13 pihalla oli vähintään 20 lajia. Parempia lajeja ovat Tohmajärveltä ilmoitettu viitatiainen ja kahdelta pihalta havaittu maakotka. Tarkemmat tulokset alla olevat linkin takaa. Seuraava tulospäivitys maaliskuun jälkeen.

Pihakisa 2016 tulostaulukko – tammikuu

 

Pihakisa 2016 alkaa

Pihakisailu jatkuu edellisvuoden tapaan. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan oman pihansa lintuihin. Tulokset palautetaan sääntöjen perässä olevalla lomakkeella. Tutustu alla oleviin sääntöihin. Lomake siis osoitteeseen varisjani@gmail.com. Mukaan voi ilmoittautua nyt heti tai viimeistään palauttamalla tammikuun lopussa ensimmäiset tuloksensa.

Kisan säännöt ovat seuraavat:
1. Osallistuja valitsee PKLTY:n toimialueelta yhden tai useamman pihan kisapihakseen. Piha voi olla omakotitalon, rivitalon, kerrostalon, mökin, työpaikan tms. piha. Tässä kisassa pihalla tarkoitetaan enintään 30 metrin etäisyydellä asuinrakennuksen, mökin tms. seinästä olevaa aluetta.
2. Kilpailu on pihakohtainen. Pihan pinnalistaa voi siis kartuttaa useampikin havainnoitsija.
3. Kilpailu alkaa 1.1.2016 ja päättyy 31.12.2016.
4. Jokaisesta pihalta tai kisapihalla olevan rakennuksen sisältä suoraan luotettavasti ja hyväksytysti havaitusta lajista saa yhden pinnan. Lajiksi ymmärretään myös muun lajihavainnon pois sulkeva lajipari tai –ryhmä. Lajiparit ja –ryhmät ilmoitetaan vain niin kauan, kuin niihin sisältyvää lajia ei ilmoiteta tarkemmin määritettynä. Jäljet, syönnökset, kuolleena löytyneet tai ihmisen toiseen paikkaan siirtämät yksilöt eivät kelpaa. Riistakamerahavainnot tms. eivät kelpaa.
5. Havainnoijan on oltava havaintohetkellä kisa-alueella. Lintu voi olla alueen ulkopuolella. Harvinaisuushavainnot (RK- ja ARK- lajit) lasketaan väliaikatietoihin, mutta lopputuloksiin ne luetaan vain jos niistä on laadittu RK-/ARK -lomake lopullisen pihakohtaisen tulostaulukon toimittamiseen mennessä. Hyväksyttyjä lajeja ovat A, B ja C- kategorioiden lajit, ei siis tarhakarkulaisiksi tulkittuja.
6. Tulokset ilmoitetaan kisaa varten laaditulla ruksilomakkeella osoitteeseen varisjani@gmail.com. Tulokset ilmoitetaan seuraavien kuukausien jälkeen: tammikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu, heinäkuu, syyskuu ja joulukuu.
7. Kilvan voittaa se piha, jolta on hyväksytysti havaittu eniten pinnoja. Tasatilanteessa sijoitukset jaetaan.

Tulokset palautetaan jommalla kummalla lomakkeella (mieluummin excel):

Ruksilista pihakisa 2016 – excel

Ruksilista pihakisa 2016 – open document